De watervoetafdruk meet de hoeveelheid proper zoet water die een persoon jaarlijks gebruikt of vervuilt. We gebruiken niet alleen water om te drinken, wassen, enz., maar ook in de landbouw, in de industrie (voor de productie van goederen en elektriciteit).

Met een watervoetafdruk van 2700 m³ per jaar zit een gemiddelde Belg helaas boven het Eerlijke Water Aandeel. Dat is de hoeveelheid water die beschikbaar is per wereldburger als we ervan uitgaan dat de totale beschikbare zoetwaterhoeveelheid evenredig verdeeld wordt over alle mensen op de wereld.

Als iedereen zou leven als een Belg, is er niet voldoende water beschikbaar voor een duurzaam gebruik. Bij een te hoge watervoetafdruk kunnen meren en rivieren sterk uitdrogen, zoals bij de katoenteelt rond het Aralmeer in Centraal-Azië gebeurde.

Met onze watervoetafdrukcalculator kun je je watervoetafdruk berekenen en krijg je tips om ze te verkleinen tot onder het streefdoel, het Eerlijke Water Aandeel van 2000 m³.

Deze watervoetafdrukcalculator kwam tot stand i.s.m ecolife vzw.

 

Bereken hier je watervoetafdruk!

 

Eerlijke Water Aandeel

Planten hebben water nodig om te groeien, mensen en andere dieren hebben water nodig om te drinken. Maar de hoeveelheid proper zoet water op aarde is beperkt en niet altijd beschikbaar. Het Eerlijke Water Aandeel is de hoeveelheid proper zoet water die beschikbaar is per wereldburger als we ervan uitgaan dat de totale beschikbare zoetwaterhoeveelheid evenredig verdeeld wordt over alle mensen op de wereld.Dat Eerlijke Water Aandeel bedraagt 2000 m3 per jaar, bijna het volume water van een Olympisch zwembad.